‘We geven de jongeren een platform om hun stem te laten horen’

Linda van Oudheusden werkt als vrijwilligerscoördinator bij U-2B Heard. U-2B Heard is een cliëntenplatform voor en door kwetsbare jongeren. Linda: ‘Wij zetten ons in om een stem te geven aan de kwetsbare jongeren in de gemeente Utrecht.’

 

Linda vertelt: ‘Vroeger heb ik ook vrijwilligerswerk gedaan. Bij de SleepInn en als ondersteuner van kinderen met een migratieachtergrond. Naast taalles hielp ik ze soms met rekenen. Ik weet dat je als vrijwilliger onmisbaar bent in een organisatie. U-2B Heard kan niet bestaan zonder de vrijwillige jongeren. Ik probeer hen te ondersteunen, zodat zij het vrijwilligerswerk goed kunnen uitvoeren. Door hen wordt het gedragen.

 

De reden dat ik vrijwilligerswerk deed, was dat ik heel graag mijn steentje wilde bijdragen aan de maatschappij. Dat heb ik altijd al gehad. Op de basisschool deed ik bijvoorbeeld vol enthousiasme mee aan geldinzamelingen. Ik vind het heel belangrijk dat, wanneer je iets kunt bijdragen aan de maatschappij, je dat ook doet. Het geeft mij een goed gevoel om andere mensen vooruit te helpen. En dat doe ik het liefst door verandering teweeg te brengen. Ik probeer bij U-2B Heard dan ook vooral projecten op te zetten waarbij de jongeren echt een verandering kunnen doorvoeren.

 

De jongeren met ervaring kunnen heel goed advies geven als het gaat om een problematiek. We werken dan ook met ervaringsdeskundigheid. De jongeren kunnen bijvoorbeeld als geen ander vertellen hoe het is om een zorgmijder te zijn. Ik vind het mooi om te zien dat de jongeren een stem hebben, dat wij die kunnen geven.

 

Aan mensen die nog zoekende zijn in vrijwilligerswerk wil ik zeggen dat ze het vooral gewoon moeten doen. Door in het diepe te springen leer je van alles. Je komt er dan vanzelf achter wat je wel en niet leuk vindt. Meestal geeft dat echt voldoening. Ik heb ook vrijwilligerswerk gedaan dat niet bij mij paste, maar door daar achter te komen kun je op zoek naar iets wat wel bij je past.’

 

Foto’s en interview door: VC Utrecht/Leonie Bello