‘Een halfjaar na mijn pensioen was ik alweer aan het werk’

Met pensioen gaan is voor veel mensen een zegen, maar voor Reitz Jonkman was het alles behalve dat. Na 37 jaar ICT-docent geweest te zijn, zat hij ineens thuis met zeeën van tijd. Wat te doen? Vrijwilligerswerk dus. Hij werd docent bij Digiwijs 3.0, waar hij computercursussen geeft.

 

Digitaal wijzer

 

Digiwijs 3.0 is onderdeel van WIJ 3.0, een Utrechtse organisatie voor activering en re-integratie. Maatschappelijke participatie is het belangrijkste doel. WIJ 3.0 biedt een breed palet aan activiteiten aan mensen die op zoek zijn naar sociale contacten, kennis en structuur. In de vijf jaar dat Reitz bij Digiwijs 3.0 werkt, heeft hij zich flink genesteld. Zo ontwikkelde hij samen met collega’s een nieuwe methodieklijn, en voerde hij Google Drive in. Twee innovatieve veranderingen die voor veel structuur en professionalisering zorgden binnen de organisatie. En dat is iets waar Reitz trots op is.

 

Hij geeft met veel plezier drie verschillende cursussen: voor beginners, gevorderden en vergevorderden. Digiwijs 3.0 heeft als doel cursisten ‘digiwijzer’ te maken en vindt taal belangrijk. Reitz: ‘Per cursus werken we met acht tot tien cursisten, in dagdelen van 2,5 uur. De cursussen worden onder meer gegeven in zogenaamde probleemwijken: Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen, verspreid over verschillende vestigingen en bibliotheken. De cursussen duren 2,5 maand. Op dit moment draai ik er twee tegelijk. Ik krijg hier een symbolische vergoeding van €50,- voor. Altijd leuk. Naast Digiwijs 3.0 werk ik ook nog af en toe als surveillant bij de HU.

 

Spiritualiteit

 

Het mooiste van docent zijn is om voor een groep te staan en enthousiasme te creëren. Iedereen moet het gevoel krijgen met iets moois bezig te zijn. Voor mij is dit het belangrijkste doel van de cursussen. Tegelijkertijd is het ook de essentie van zijnsoriëntatie, een spirituele levenswijze waar ik me al een tijd mee bezighoud. Met Zijn oriënteer je je op de altijd aanwezige gronddimensie van het bestaan. Hierbij hoort onder andere diepgaand zelfonderzoek. Doel hiervan is om opnieuw te ontdekken hoe je je leven vanuit vrijheid vorm wilt geven, zonder jezelf en anderen te beperken, maar juist te verruimen.

 

Naast Digiwijs 3.0 zorg ik dat ik nog genoeg tijd overhoud voor mijn andere hobby’s: muziek maken, spiritualiteit, schaatsen en wandelen. Ik wandel zo’n 75 kilometer per week en organiseer ook tochten voor De Wandelsite, waarbij ik een groep van acht tot vijftien deelnemers begeleid. Ook dit doe ik op vrijwillige basis.

 

Stilzitten is niks voor mij. Ik wil altijd actie, actie, actie en daarna mijn welverdiende rust. Thuis zijn en niks doen, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Vandaar dat het na mijn pensioen niet lang heeft geduurd voordat ik weer werk had gevonden. Ooit zal ik naar Nepal of Zuid-Frankrijk vertrekken en word ik oud met mantra’s zingen.’

 

Interview: Anne Wagemaker
Foto’s: VC Utrecht/Iris Zoric

Slide Anything shortcode error: A valid ID has not been provided