Irene Barendregt (55 jaar) is wat je noemt een duizendpoot. Al vijf jaar zit ze zonder werk, maar stilzitten is niets voor haar. Op verschillende gebieden doet ze vrijwilligerswerk, met veel enthousiasme en een onverwoestbare energie.
Kunstwerken
Irene: ‘Ik heb altijd gewerkt als coördinator in de thuiszorg. Door de recessie kwam mijn functie te vervallen. Sindsdien heb ik geen werk kunnen vinden, op een tijdelijke baan na. Omdat ik barst van de energie besloot ik op zoek te gaan naar andere mogelijkheden.
Ik liep eens door Hoog Catharijne en op het Jaarbeursplein en zag allerlei mooie kunstwerken hangen. Die bleken onderdeel te zijn van ‘Call of the Mall’, een internationale kunstmanifestatie. Ik zag op een flyer dat Stichting Kunst in het Stationsgebied vrijwilligers zocht en zo kwam ik in contact met Hanneke Hulshof. Via haar ben ik bij verschillende projecten terechtgekomen.
Kortdurende projecten
Kunst en cultuur zijn grote passies van me en mensen informeren vind ik ook erg leuk. Bij Call of the Mall gaf ik mensen uitleg over de kunstwerken. Daarna ben ik aan de slag gegaan voor het Tweetakt Festival. Kortdurende projecten liggen mij goed. Ik kan me daar dan volledig op storten en naar een hoogtepunt toewerken. En ik leg bijzondere contacten met mensen. Ik ben positief ingesteld; dat straal ik uit naar mensen. Bij Tweetakt kwam ik in gesprek met een jong meisje uit Koeweit. Zij vroeg me tips over Utrecht en dat mondde uit in een mooie conversatie. Ik moest met haar op de foto; die hangt nu ergens in Koeweit. Dat is de jeu van vrijwilligerswerk.
Ook heb ik een tijd in een pop-up-store gewerkt: ‘Public Works’ van mode-ontwerper Aziz. Ik kreeg niet betaald, maar mocht wel een kledingstuk uitzoeken. Dat werd een heel mooie jas die ik normaalgesproken nooit zou kunnen kopen. Je houdt er zo leuke dingen aan over.’
Divers leven
Naast deze projecten is Irene drie keer in de week mantelzorger voor een vrouw van 97 jaar; een activiteit die voortkomt uit haar werk in de zorg en waar ze erg van geniet. Ze verricht hand- en spandiensten voor de dame, zoals een lampje verwisselen, bloemetjes in de bloembak zetten of een praatje maken.
Naast al deze werkzaamheden is Irene ook nog coördinator bij het Prins Bernhard Cultuurfonds, ten behoeve van de Anjeractie in mei. Hier krijgt ze wel een onkostenvergoeding voor. ‘Ik schrijf culturele organisaties aan en coördineer de collecte. Ik zit dan met 300 collectebussen in huis, haha. Door dit werk heb ik ook contacten gelegd binnen de gemeente. Een beetje netwerken kan voor mij zeker geen kwaad. Wie weet wat daar ooit nog uit voortkomt. Al deze dingen bij elkaar maken mijn leven divers. Zo is het nooit saai.’
Interview: Anne Wagemaker
Foto’s: VC Utrecht/Iris Zoric