‘Ik vind mijn vrijwilligerswerk zo leuk dat ik mijn beperking vergeet’

Griselda (49) is geboren in de Dominicaanse Republiek en verhuisde op haar vijftiende naar Curaçao. Na twintig jaar Curaçao kwam ze op haar vijfendertigste naar Nederland. Ze moest eerst de Nederlandse taal  leren en inburgeren, daar kreeg ze gelukkig hulp bij van o.a. een taalmaatje. Sinds een jaar is ze zelf actief als vrijwilliger, bij verpleeghuis Rosendael (Careyn) in haar eigen wijk Overvecht. Ze voelt zich er helemaal thuis en haar vrijwilligerswerk maakt haar zelfverzekerder, op meer gebieden dan alleen taal.

Leven met een beperking
Het ideaal is een samenleving waarin iedereen meedoet. Vrijwilligerswerk kan hier een belangrijke rol in spelen: je voelt je nuttig, draagt iets bij en komt onder de mensen. De Wilg begeleidt mensen met een licht verstandelijke beperking om hen duurzaam aan vrijwilligerswerk te helpen, zo ook  Griselda.


Goud waard
Griselda helpt elke week bij dagbesteding voor ouderen. Ze brengt en haalt mensen, dekt tafels en schenkt koffie en thee in een gezellige omgeving waar gelegenheid is om activiteiten te doen en met elkaar te praten. ‘Ze is inmiddels een onmisbare schakel en een bekend gezicht voor de ouderen’, vertelt Cindy Tukker, medewerker Welzijn. ‘Tegenwoordig zien we dat cliënten slechter binnen komen doordat zij langer thuis (moeten) blijven wonen. Dat kan soms zeer schrijnend zijn. Cliënten komen af en toe verward en verdrietig binnen, dan kan een vertrouwd gezicht een troost zijn. Griselda speelt er goed op in om mensen gerust te stellen en biedt een luisterend oor. Vrijwilligers betekenen veel voor ons! Soms hebben mensen de hele dag nog niemand gesproken, dan is het fijn dat een vrijwilliger persoonlijke aandacht kan bieden. Een kopje koffie en een praatje met een bekend gezicht: dat is veel waard voor de ouderen.’


Gewaardeerd
Griselda zit helemaal op haar plek, ze kan én mag helemaal zichzelf zijn en haar zelfvertrouwen is behoorlijk gegroeid. ‘Er voor andere mensen zijn en hen helpen geeft me een goed gevoel. De eerste keer was spannend. Gelukkig kreeg ik goede begeleiding. Coach Jurre (van De Wilg) is de eerste keren mee geweest naar de werkplek en heeft mij ondersteund. Hij zorgde er samen met de medewerkers van Careyn voor dat ik me op mijn gemak voelde. Ik heb inmiddels geleerd om niet bang te zijn en mezelf te blijven. De mensen kennen me en spreken me aan. Ik krijg ook regelmatig complimenten, dat doet me goed! Ik vind het heerlijk om koffie/thee klaar te maken en rond te brengen en een praatje te maken met de mensen.’


Oplossingsgericht
De ouderen kunnen kiezen uit een ochtend- en middag activiteit. Griselda begeleidt hen ook naar activiteiten, dat is soms nog best een stuk lopen. Een extra uitdaging voor Griselda, die door haar beperking zelf moeilijk loopt. ‘Het lopen in de lange gangen gaat gelukkig heel goed en ik vind het werk zo leuk dat ik mijn beperking gewoon vergeet! Ik heb leren schakelen en zoek zelf naar oplossingen. Wanneer mensen klagen over oude koekjes, weet ik nieuwe te vinden. De ouderen spreken me aan omdat ze me kennen, de gesprekken ontstaan vanzelf!


Meedoen
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor coaching van bijzondere vrijwilligers? Of wil je ook vrijwilligerswerk doen? En vind je extra ondersteuning daarbij prettig? Neem dan contact op met vrijwilligerscoach Charlotte Papendorp van De Wilg via of bel 06-39695408.


Interview: Yvette Serton – VC Utrecht
Foto’s: VC Utrecht/ Birgit Schuch