Zonder communicatie kom je nergens, dan kan je niet eens een brood bestellen bij de bakker

Sofie Croonenberg en Daan Loonstra maken zich al jaren sterk in het bestuur van WelnU. De gehele organisatie draait op vrijwilligers: “We maken geen kosten bij het organiseren van de taallessen. De locatie is dicht op de tijden dat wij taallessen organiseren en de koffie en thee wordt ons geschonken,”

 

“Nederlandse les is ontzettend belangrijk, daarom is iedereen welkom bij ons. We geven in verschillende vormen taalles, bijvoorbeeld het stampen van rijtjes grammatica of spelenderwijs woordjes leren,” aldus Sofie. Daan vertelt dat het vooral interessant is om met de mensen die langskomen in gesprek te gaan. “De sociale kant vind ik erg leerzaam. We voeren regelmatig gesprekken met een politiek of cultureel onderwerp uit het van herkomst”. De samenwerking en gezelligheid geven de taallessen een ongedwongen en ontspannen sfeer, het leidt tot motivatie en is een grote reden dat veel mensen wekelijks terugkomen.

 

Naast taalles wordt er door de vrijwilligers ook energie gestoken in andere zaken, zoals het ondersteunen bij solliciteren. “Het gaat ook om gelijkheid. Iedereen in Nederland moet de taal kunnen leren, om zichzelf te redden in de maatschappij. Je kan geen verwachtingen hebben van iemand die de taal niet eens mag leren. Daarbij hebben deze mensen een veel grotere hulpvraag, waarbij het leren van de Nederlandse taal een eerste stap is. WelnU is verantwoordelijk voor een sociaal element. Zo zijn er ook mensen die niet perse voortgang maken met de taal, maar wel elke week langskomen voor een gezellig gesprek en een kop thee met veel suiker,” volgens Sofie.

 

Daan vertelt wat de taak van de vrijwilliger is: “elkaar beter leren kennen en samenwerken aan de hulpvraag van de mensen die langskomen, dat is de voornaamste taak van de vrijwilligers. Door middel van het leren van de Nederlandse taal komen mensen dichter bij elkaar en wordt er een sociaal netwerk gecreëerd. Iets wat ieder mens nodig heeft, maar niet iedereen voor zichzelf kan organiseren. Hier brengen de vrijwilligers verandering in.”

 

Interview en foto’s door: VC Utrecht/Leonie Bello