‘Vrijwilligerswerk is een nuttige en fijne dagbesteding’

Elke vrijwilliger heeft zijn of haar eigen verhaal, maar dat van Hans-Peter Lassche (53 jaar) is wel erg bijzonder. Een paar jaar geleden ging het hem nog voor de wind: een eigen flat in Overvecht, genoeg werk als historicus en tekstschrijver, tijd en geld voor hobby’s zoals lezen en klassieke Hollywood films kijken. Hans-Peter had naar eigen zeggen een aangenaam leven. Maar het ging mis.

 

Schuldsanering

 

Hans-Peter had zijn administratie niet op orde en durfde gaandeweg zijn post niet meer open te maken. Van het een kwam het ander en schuldeisers stonden voor de deur. Zo raakte Hans-Peter zijn huis en baan kwijt en kwam terecht in de schuldsanering. In plaats van in zijn eigen flat woont hij nu in een kamer in Kanaleneiland en krijgt hij begeleiding van Utrecht Werkt om weer aan werk te komen.

 

Hans-Peter: ‘Ik zei tegen mijn begeleidster: ik wil vrijwilligerswerk doen. Het komt er anders nooit van en het is een nuttige en fijne dagbesteding. Ik zie veel mensen in mijn situatie die hulp kunnen gebruiken. Er wordt zoveel goed werk door vrijwilligers gedaan; daar wil ik ook mijn steentje aan bijdragen. Mijn begeleidster bracht me in contact met de Vrijwilligerscentrale en vanuit daar rolde ik het vrijwilligerswerk in.

 

Taallessen

 

In 2015 was er een noodopvang voor vluchtelingen in Kanaleneiland. Bij Bosshardt, het buurtsteunpunt van Leger des Heils, bood taallessen aan aan deze vluchtelingen. Daar raakte ik bij betrokken via de Vrijwilligerscentrale en DOENJA Dienstverlening. Ik heb ongeveer een jaar taallessen gegeven aan een groepje Eritreeërs.

 

Halverwege 2016 verhuisde de noodopvang naar Overvecht en stopten de lessen. Maar ik hield contact met DOENJA Dienstverlening, een hele goede organisatie hier in de wijk en elders in Utrecht. Via hen kwam ik in contact met Salam, mijn taalmaatje in Kanaleneiland. Hij is gevlucht uit Syrië. Ik help hem een uur per week met zijn taal en inburgering.

 

Wijkwandelingen

 

In de zomer van 2017 kwam Annemiek van DOENJA op het idee om wijkwandelingen te organiseren voor nieuwe bewoners van Kanaleneiland. Veel wandelingen hebben we nog niet gedaan met bewoners, maar wel met medewerkers van het buurtteam. We lopen dan onder andere langs het Huis van Vrede, een mooie kerk in Kanaleneiland, de jongerencultuurhuizen of Bij Bosshardt. We hopen dat het buurtteam een beetje reclame gaat maken bij hun cliënten, zodat we met bewoners op pad kunnen om hen de buurt te laten zien.

 

Wijkkrant

 

Naast de wijkwandelingen en mijn taallessen zit ik ook in de redactie van de wijkkrant Zuidwester. De krant komt vier keer per jaar uit in een oplage van 12.000 exemplaren. Ik schrijf een feuilleton over de geschiedenis van Kanaleneiland. Als historicus vind ik dit extra leuk om te doen. Ook schreef ik een artikel over de wijkwandelingen, een stuk over de Vrijwilligerscentrale en ben ik geïnterviewd over de moeilijke periode die ik heb doorgemaakt. Ik hoop dat mensen hier iets aan hebben en dat ze op tijd hulp zoeken. Het kan namelijk met iedereen gebeuren, hoe intelligent je ook bent. Ik neem graag het stigma weg.’

 

Interview: Anne Wagemaker
Foto’s: VC Utrecht/Anne van Dijk

 

Slide Anything shortcode error: A valid ID has not been provided