Daphne Martoredjo (28), geboren en getogen in Utrecht, is vrijwilliger in hart en nieren. Ze zet zich al sinds haar 18e met passie in voor bijzondere en kwetsbare doelgroepen, bij onder andere de voedselbank, huiswerkbegeleiding, festivals en maatjesprojecten. Door al die ervaring heeft Daphne nu een sleutelrol (als vrijwilliger) bij Respect2Love Utrecht, een community die zich inzet voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender (LHBT+) mensen met een bi-culturele achtergrond.
Hoe het begon
Daphne hoefde niet lang na te denken toen ze aan de slag kon als vrijwilliger om seksuele voorlichting te geven op basis- en middelbare scholen. Ze is er niet dol op om voor groepen te staan maar omdat ze het belangrijk (vrijwilligers)werk vond, zag ze dit als een uitdaging en ontwikkelde ze deze skills. Nog steeds geeft af en toe ze lezingen en spreekt ze op bijeenkomsten. Daphne: ‘Vrijwilligerswerk pusht me om dingen te doen die ik normaal gesproken eng vind’.
Passie om anderen te helpen
Door al haar vrijwilligerswerk heeft ze een groot netwerk opgebouwd en kwam ze in contact met mensen waar ze normaal niet mee in aanraking zou komen. Daphne: ‘Zelf ben ik psycholoog. Mijn ouders zijn migranten, kwamen met niks en hebben hun bestaan hier opgebouwd. Ik behoor zelf ook tot de biculturele LHBT+gemeenschap.’ Daphne merkt als jong professional én als jonge, gekleurde, panseksuele-biculturele gender fluïde persoon dat ze moet opboksen tegen bepaalde vooroordelen en voor bepaalde dingen moet vechten. Dat typeert Daphne ook, het is haar passie om iets voor elkaar te krijgen en zich in te zetten voor kwetsbare mensen.
Respect2Love
Zo is ze terecht gekomen bij Respect2Love Utrecht, een onderdeel van COC Midden-Nederland. Daphne is bijna vanaf het begin betrokken en inmiddels vijf jaar actief als vrijwilliger. Momenteel heeft Daphne de positie als penningmeester en secretaris. Het doel is om de positie van bi-culturele LHBT+ers bespreekbaar te maken in de samenleving en hen te helpen met hun ontwikkeling. Daphne organiseert maandelijks sociaal-culturele activiteiten, bijvoorbeeld een workshop weerbaarheid, waarin zelfverdediging en zelfvertrouwen centraal staan. Of een lezing/workshop over seksualiteit. gelukskunde, inclusiviteit in de beauty-industrie of kapitalisme. Het onderwerp van de activiteiten is elke maand anders.
Het geeft me een kick!
Zo is het haar ook gelukt om dit jaar als kleine organisatie mee te mogen varen met een eigen boot bij de Utrechtse Canal Pride 2019! Iets waar Daphne trots op is! Daphne vertelt: ‘De meeste boten worden gevaren door grote organisaties met veel geld. Toch is het samen met de organisatie Colored Qollective gelukt om de biculturele LHBT+ gemeenschap dit jaar op de kaart te zetten. Dat geeft me een kick! Het bijzondere is dat zowel in Utrecht als in Amsterdam nooit eerder een dergelijke biculturele boot heeft mee gevaren. We mogen dit jaar meevaren en krijgen als één van de zes uitverkorene, van de zesenveertig boten de kans om een promovideo te laten maken!’
Vriendschappen opgebouwd
Daphne: ’In mijn werk als psycholoog houd je een bepaalde professionele afstand omdat je ook objectief moet zijn. In mijn vrijwilligerswerk kan ik juist heel open naast mensen staan en met hen in gesprek komen. Juist met mensen die ik in dagelijks leven niet zo snel zou spreken. Het heeft me vriendschappen opgeleverd en een mooi professioneel netwerk. En bovenal is het heel gezellig en geeft het me veel plezier!’
Interview: Yvette Serton – VC Utrecht
Foto’s: VC Utrecht/ Iris Zoric