‘Vrijwilligerswerk brengt beweging  in mijn leven’

Jenne Noordhoek (69), geboren in Rotterdam, woont met veel plezier in Utrecht. Ze is betrokken bij haar buurt, waar ze onder andere uitstapjes organiseert voor ouderen. Meer dan dertig jaar organiseert zij een modeltekengroep.  Maar dit is lang niet alles. Benieuwd welk vrijwilligerswerk Jenne nog meer doet?

 

Trots van Utrecht

Jenne: ‘Ik ben actief als vrijwilliger bij de Domkerk. Ik geef rondleidingen en zit ook in de commissie die  tentoonstellingen in de kerk organiseert. Twee dagen in de week ben ik aanwezig voor groepen zoals basisschoolklassen, middelbare scholieren of volwassenen.

Het is fijn om deze mensen kennis te laten maken met de Dom van Utrecht.’

 

Jenne geeft ook, deels vrijwillig en deels betaald, teken- en tuinier les aan kinderen uit het basisonderwijs. Ze vindt het leuk om met kinderen te werken, vooral om hen kennis te laten maken met het onbekende, en nieuwe dingen te laten ontdekken. Jenne is tevens gastvrouw en soms gids bij Museum Catharijneconvent en actief in haar tennisvereniging.

 

Teamverband

Het Festival Oude Muziek – het grootste in zijn soort ter wereld – is een tiendaags evenement en vindt jaarlijks aan het eind van augustus plaats in de binnenstad van Utrecht.

Jenne: ‘Het is het negende jaar dat ik hieraan als vrijwilliger meewerk. Inmiddels met een vaste club mensen; de meesten doen dit al vele jaren. Het is fijn om dezelfde mensen weer te zien. Binding: we werken fijn samen omdat we op elkaar zijn ingespeeld. Ik vind het fijn om in teamverband te werken. Een deel van mijn vrijwilligerswerk doe ik  alleen, zoals het lesgeven en het gidsen. Natuurlijk raak je met de deelnemers of bezoekers in gesprek.

 

Dankbaarheid

Jenne: ‘In Tivoli werk ik als publieksbegeleider. Ik deel programma’s uit, scan kaartjes en breng mensen  naar hun plaats. Het is mooi om te zien hoe dankbaar mensen zijn; in de grote zaal is het soms moeilijk om de weg te vinden. Ik kan me nog goed herinneren dat een heer me ten huwelijk vroeg, want: “Ik ben zo blij dat u me geholpen hebt.” Ik vond het grappig en het leek me een leuke man, maar het is niet doorgegaan.’

 

Volle werkweek

‘Soms is vrijwilligerswerk ook een les in bescheidenheid. Iets slikken: af en toe moet het op andermans manier of word je niet voor vol aangezien. Soms kost het me teveel tijd.

 

Voldoening

Jenne: ‘Het geeft me een goed gevoel wanneer mensen blij zijn met mijn bijdrage. Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor instellingen die zelf geen geld hebben. Een instelling kan draaien op en door vrijwilligers, en mede door vrijwilligerswerk kunnen we de mooie gebouwen in onze stad Utrecht in stand houden.

Mijn mooiste bezigheid is het oppassen op mijn twee kleinkinderen in Rotterdam.

 

Bij het vrijwilligen gaat het mij om het  ontmoeten van mensen, om nieuwe dingen te beginnen en om levendigheid,  actie in mijn leven te brengen. Ik wil iets betekenen en zo blijf ik betrokken en dat geeft een goed gevoel.’

 

Interview: Yvette Serton
Foto’s: VC Utrecht/ Ellen Rietman

 

Slide Anything shortcode error: A valid ID has not been provided

[catlist id=1]