‘Van te voren had ik nooit gedacht, dat vrijwilligerswerk me zoveel zou opleveren’

Suzanne Galletly (44) is van oorsprong Engelse. Ze kwam in 1999 naar Nederland voor avontuur en is niet meer weggegaan. Ze woont met veel plezier in Utrecht, al langer dan ze ooit elders heeft gewoond. Suzanne heeft een drukke baan met veel verantwoordelijkheden. Ze werkt bij EXIN, een bedrijf dat wereldwijd ICT-professionals certificeert. Voor haar werk reist ze de wereld over én toch weet ze tijd vrij te maken voor haar vrijwilligerswerk, want dat vindt ze belangrijk!


Alleen met kerst!
Suzanne is als authentieke Engelse opgegroeid met een fijne kerst-traditie: kerstmis vieren met familie en gezamenlijk eten. Suzanne vond het idee dat iemand de kerst alleen zou moeten doorbrengen een vreselijke gedachte. Dat was voor haar een reden om langs te gaan bij de Vrijwilligerscentrale Utrecht, om te kijken of er behoefte was aan het bezoeken van mensen op 1e kerstdag. Ze ging met het idee om iets eenmalig te doen. Maar maakte kennis met het project ‘Vriendschappelijk Huisbezoek’: op bezoek bij mensen die zich eenzaam voelen. Omdat dit een structureel project is heeft ze goed moeten denken of dit bij haar past, naast haar drukke bestaan. Suzanne: ‘Ik vond wat er gevraagd werd wel meevallen, eens in de twee weken op bezoek, je kunt daarin goed je eigen grenzen stellen. Ik heb besloten toch aan de slag te gaan als vrijwilliger bij Humanitas. Het is de beste keus die ik kon maken!’


Gouden match

Er volgde een introductiegesprek met de vrijwilligerscoördinator van Humanitas. Suzanne: ‘Tijdens het introductiegesprek probeert de organisatie je te leren kennen, zodat ze je goed kunnen matchen aan een maatje. Ik volgde een introductietraining over grenzen stellen en bewaken. Daarna ging ik al snel aan de slag bij het maatje waar ik nu, vijf jaar later nog steeds actief ben. Een gouden match dus!


Ik ga op bezoek bij een vrouw van zestig plus die in een rolstoel zit omdat zij een (aantal jaar geleden) een dwarslaesie heeft opgelopen als gevolg van een bacteriële infectie. Een vrouw onafhankelijk van geest, die ineens honderd procent afhankelijk is van intensieve zorg! Dat is voor haar heel moeilijk geweest om te accepteren.’


Een vriendschappelijke band
Suzanne: ‘Inmiddels hebben we een bijzondere band opgebouwd, we hebben een goede klik. Ik beschouw haar als een vriendin. Van te voren had ik het idee dat ik mijn tijd op zou geven, als cadeau aan iemand. Ik had niet bedacht dat ik er zoveel uit zou halen. Het is voor haar heel fijn dat ik niks te maken heb met haar zorg’.


Traktatie

Suzanne: ‘We gaan af en toe ook samen op pad. Ik neem haar graag mee en trakteer jaarlijks met haar verjaardag op een etentje. Dat is er vanzelf uit voortgevloeid. Ook bezoeken we af en toe samen voetbalwedstrijden van FC Utrecht, iets wat ze geweldig vindt. Ze heeft een passie voor sport en deed dit soort activiteiten voor haar dwarslaesie ook. Fijn dat ik haar hiermee naar toe kan nemen. Ik zie de opleving in haar ogen!’.


Gelijkwaardigheid van mensen
Eén van de kernwaarden van Humanitas is: ‘Gelijkwaardigheid van mensen, herstel van regie over het eigen leven’. Suzanne: ‘Ik sta daar heel erg achter en het is ook toepasselijk op het leven van mijn maatje. Toen ik haar leerde kennen woonde ze in een verpleeghuis, dat vond ze verschrikkelijk. De mensen om haar heen waren veel ouder dan zij, ze had niet het gevoel dat ze daar hoorde. Ze is jong en fit van geest en besloot het heft in eigen handen te nemen. Ze heeft zelf de stap genomen om  te verhuizen naar een focus woning waar ze zelfstandig woont met zorg op afroep. Ze heeft nu haar eigen plek, meer privacy en meer regie over haar eigen leven!


Omdat ik me zo goed kan vinden in de kernwaarden van Humanitas heb ik me onlangs ook aangemeld als ambassadeur-vrijwilliger. Als Ambassadeur maak je anderen enthousiast en probeer je de boodschap over te brengen.’


Impact

Suzanne: ‘Ik vind het fijn het gevoel te hebben dat je iets kan betekenen voor een ander. Dat ik met mijn bezoek impact kan maken. Mensen vragen zich soms af wat de impact is van één vrijwilliger. Het  is natuurlijk moeilijk te meten, het verschil dat een vrijwilliger kan maken. Maar wanneer duizenden mensen een klein beetje van hun tijd doneren om een bijdrage te leveren aan dezelfde lange termijn doelen, kunnen we geweldige vooruitgang boeken.


Het is fijn om vrijwilliger te zijn bij Humanitas en het voelt als een waardevolle bijdrage voor de samenleving. Ik raad het iedereen aan! Ook jij kan impact maken!’


Interview: VC Utrecht – Yvette Serton
Foto’s: MediaMakers – Joris Louwes