‘Met een kleine bijdrage maak je al veel verschil’

Een gebied waar veel vrijwilligers gewenst zijn, is de ouderenzorg. Het aantal ouderen in Nederland groeit en soms zijn deze mensen eenzaam. In de woonzorgcentra worden daarom diverse activiteiten georganiseerd om de mensen samen te brengen voor een praatje en gezelligheid. Jurriaan van Hellemond (27 jaar) is twee keer per maand spelletjesvrijwilliger bij woonzorgcentrum De Drie Ringen in Leidsche Rijn.

 

Tevreden met kleine dingen

 

Jurriaan heeft een interessante achtergrond. Na zijn studies Sociale Geografie en Planologie en Internationale Betrekkingen besloot hij het avontuur op te zoeken in het buitenland. Hij woonde een tijd in Armenië voor zijn masterscriptie en liep stage bij de Nederlandse ambassade in Georgië. Zodoende kwam hij in aanraking met de culturen van beide post-Sovjetlanden.

 

Jurriaan: ‘In Nederland willen we iets van 97% beter maken naar 98%. We kunnen hier flink zeuren, terwijl we het zo goed hebben. Als je iets in Armenië of Georgië voor elkaar krijgt, merk je het meteen. Mensen zijn blij als er überhaupt een trein gaat, bij wijze van spreken. Het leven gaat daar veel langzamer dan bij ons. Voor mij een eye-opener om sneller tevreden te zijn met kleine dingen.’

 

Ouderenzorg

 

Eenmaal terug in Utrecht werkte Jurriaan een tijdje bij de FNV en sinds twee jaar als consultant bij Adviestalent. Bij dit adviesbureau werkt hij voor verschillende overheidsorganisaties. Het maatschappelijke aspect in zijn werk vindt Jurriaan belangrijk. Zo was hij betrokken bij een samenwerking tussen een mbo-college en een ouderenzorginstelling. ‘Hierbij kwam ik voor het eerst in aanraking met de ouderenzorg. Ik zag dat je met een kleine bijdrage veel verschil kunt maken. Ik speelde al een tijdje met de gedachte om vrijwilligerswerk te doen en dit project gaf me het idee om iets te zoeken in de ouderenzorg.

 

Een vriend van mij heeft een Gambiaanse vluchteling als buddy. Hij vertelde me over de Vrijwilligerscentrale en ik ben daar toen eens gaan rondkijken. Ik hou van spelletjes spelen en wilde iets met ouderen doen, op flexibele basis. Er wordt steeds meer beknibbeld op de zorg; het is echt belangrijk dat we wat doen. Niet alleen met extra handen aan het bed maak je de zorg beter. Ook sociale activiteiten dragen hieraan bij.

 

Spelletjes

 

Zo kwam ik al snel uit bij AxionContinu. In de Drie Ringen wonen de ouderen voornamelijk in eigen appartementen. Velen hebben lichamelijke klachten, sommigen ook beginnende geestelijke klachten. Elke maandagavond worden er spelletjes gespeeld. Zo’n 20 tot 25 mensen doen dan mee. Denk aan old-school-spelletjes als Rummikub, Mens Erger Je Niet of Klaverjassen. Op deze avonden schenk ik koffie en thee en speel ik mee. Er worden veel verhalen over vroeger verteld, sommigen hebben bijvoorbeeld vijftig jaar in Lombok of Ondiep gewoond. Zij vertellen graag over hun oude wijk.

 

Door dit werk kom ik helemaal tot rust. Je moet geduld hebben bij de spelletjes en de gesprekken die je hebt met deze mensen. Het gaat niet echt om het spelen, maar om het samenzijn. Ook ouderen hebben daar nog steeds behoefte aan.’

 

 

Interview: Anne Wagemaker
Foto: VC Utrecht/Joris Louwes