‘Maatschappelijk betrokken zijn is de rode draad in ons leven’

Henny (73) en Miep (71) zijn broer en zus. Geboren en getogen in Utrecht, opgegroeid in Zuilen. Beiden woonachtig en actief als vrijwilligers in de wijk Overvecht bij Stichting Buurt Mobiel.
Stichting Buurt Mobiel biedt (elektrisch) vervoer in Utrecht. Vrijwilligers besturen de voertuigen en halen mensen thuis op en brengen hen weg. Onderweg is er tijd voor een praatje.


Met de paplepel
Vrijwilligerswerk is voor hen niet onbekend. Zij hebben dit beide vanuit huis meegekregen, want hun vader deed veel als vrijwilliger voor de zwemvereniging “De Watervrienden”.
Miep heeft op jongere leeftijd op hoog niveau aan kunstzwemmen gedaan. Ze zwemt nog steeds maar nu vooral voor haar plezier en doet samen met haar broer Henny aan zwem-aerobics. Zwemmen is een gezamenlijke passie vanaf jongs af aan, het is de rode draad in hun leven evenals vrijwilligerswerk. Miep heeft maar liefst meer dan veertig jaar vrijwillig zwemles gegeven bij de zwemvereniging “De Watervrienden”.


Een golfkar besturen
Miep is een bekende voor de wijk Overvecht. Ze heeft tot haar pensioen achter de kassa gewerkt bij Dirk van de Broek Overvecht, waardoor veel mensen uit de wijk haar kennen. Ze kwamen zelfs speciaal aan haar kassa om een praatje te maken, ondanks de lange rij. Het sociale kan ze ook kwijt als vrijwillige chauffeur bij Buurt Mobiel.
Miep zag een advertentie in het stadsblad ‘Vrijwillige chauffeurs gezocht’.
Een golfkarretje besturen en onder de mensen zijn in haar eigen wijk, dat leek haar wel wat!


De maatschappelijke functie
Na een kennismaking en een proefrit kon ze al gauw aan de slag.
Miep vertelt hoe het begon: ‘In de opstartfase reden we nog met golfkarren, inmiddels met duurzame auto’s en die rijden heerlijk! Het is me op het lijf geschreven, vooral de maatschappelijke functie! De leuke gesprekken met de klanten, ze vertellen me alles’.

Miep vertelt ook dat er minder leuke gesprekken aan bod komen. ‘Ik had een mevrouw al een tijd niet gezien. Totdat ze weer belde, een rit reserveerde en speciaal vroeg of ik haar wilde rijden. Wat bleek? Ze had kanker. Op diezelfde ochtend reed ik drie zieke mensen, dat zijn de rottige dingen. Gelukkig kan ik me goed inleven en het van me afzetten. Het is fijn om voor mensen een afleiding en steun te kunnen zijn door middel van een ritje en een praatje’.


Een lief gebaar
Miep vertelt ook graag over de leuke ritten, bijvoorbeeld wanneer mensen naar winkelcentrum Overvecht willen, bij kennissen op visite of naar de markt.


Miep: ‘Ik heb nog een leuk voorbeeld. Op donderdagmorgen breng ik vaak een meneer naar zijn therapie, daarna haal ik hem weer op en dan rijden we langs het winkelcentrum. Hij doet een boodschapje, ik wacht. Vervolgens komt hij terug met zegels van de kaasboer. Ik heb al drie kaarten vol en zoveel kaas eet ik niet’ zegt Miep lachend, ‘maar het is een lief gebaar’.


Gelokt
Henny: ‘Mijn zus heeft me hierheen gelokt, zij was mijn stimulans. Buurt Mobiel zocht mensen voor aan de telefoon. Ik vind het belangrijk dat mensen de gelegenheid krijgen om op een leuke en simpele manier van A naar B te kunnen en daar was vraag naar in de wijk. Het is leuk dat we ons samen kunnen inzetten voor dezelfde organisatie al zien we elkaar niet veel. Miep is op pad en ik zit achter de telefoon.’


Henny is niet alleen actief voor Buurt Mobiel maar zet zich vrijwillig in voor onder andere de kerkelijke gemeenschap, waar hij zingt in verschillende koren. Ook is hij als secretaris actief geweest bij  HuurdersNetwerkMitros en bij de volkstuinvereniging ‘Ons Genot’. Tuinieren is zijn grootste hobby. Hij heeft een stapje terug gedaan bij de volkstuinvereniging maar helpt nog wel met het organiseren van tentoonstellingen, waar eigen gekweekte producten zoals Lathyrus Odoratus (geur-erwt) en Dahlia’s worden getoond.


Aan de telefoon
Henny is actief als telefonist, met bijbehorende werkzaamheden zoals het inplannen van ritten en het aansturen van chauffeurs. Henny: ‘Ik sta mensen te woord, veelal oudere mensen waarin ik me goed kan verplaatsen. Er wordt gebeld, gepland en opgehaald. De band met de mensen moet je kweken, we hebben inmiddels een vast klantenbestand, die bouwen we uit. Ik informeer nieuwe klanten graag hoe het werkt’.


‘Aan de telefoon maak je een hoop dingen mee. Iemand is opgehaald en dan blijkt er een tas zoek, dan gaan we infomeren bij winkeliers en de bestuurder’. Denken in oplossingen en overleggen met de chauffeurs is belangrijk volgens Henny.


Toeteren
Zo vindt Henny het belangrijk om te laten horen waar de organisatie Buurt Mobiel voor staat. ‘We hebben zo’n mooi aanbod, brengen mensen van A naar B om uit de eenzaamheidssituatie te komen’.
Henny is trots op Stichting Buurt Mobiel! Hij verzon het woord “toeteren”, dat volgens hem betekent van je laten horen. ‘Wij hebben een mooie folder maar ook onze mond en wat werkt nou het beste? Precies: Toeteren!’


Ontmoeting
De telefooncentrale en het vrijwilligershonk is gevestigd in de kantine van Stadsboerderij Gagelsteede. Henny vertelt: ‘Vooral bij mooi weer is het een druk bezochte plek. Ik hou me dan graag bezig met het verkopen van streekproducten zoals: zelfgemaakte honing, eieren van de kippen, het verkopen van ijsjes, koffie en thee. Het is een leuke werkonderbreking, je bent onder de mensen, maakt een praatje en komt in contact met verschillende leeftijden.’


Interview: Yvette Serton – VC Utrecht
Foto’s: VC Utrecht/ Lucy Nieuwdorp