Ahmed Ashtar (49 jaar) is van Syrische afkomst en kwam in 2015 naar Nederland. Hij verbleef 6 maanden in het AZC en woont nu in Kanaleneiland. Zijn grootste hobby’s zijn koken, voetballen en mensen helpen, want hij is sociaal en behulpzaam. Ahmed beheerst de Nederlandse taal goed, waardoor hij een belangrijke rol kan spelen voor nieuwkomers.
Hij noemt zichzelf wel eens ‘de burgemeester van de vluchtelingen’. Hij kent veel mensen en veel mensen zoeken hem op en vragen om advies. Hij kent inmiddels de weg en weet wie hij waarvoor kan benaderen.
Ahmed: ‘De eerste keer dat ik vrijwilligerswerk mocht gaan doen, was ik heel blij. Ik mocht helpen bij het Leger Des Heils als gastheer, dit heb ik ongeveer twee jaar gedaan. Daarna ben ik voetbaltraining gaan geven aan kinderen.’
Voetbalverleden
In Syrië is Ahmed 12 jaar lang professioneel voetballer geweest. Zo sportief is hij zelf nu niet meer, vertelt hij, maar hij leert wel graag trucjes aan jongeren. Bij Bosshardt van het Leger des Heils zijn ontmoetingsplekken in verschillende wijken in Utrecht. Je kunt er terecht voor een kop koffie, een luisterend oor, gezellige maaltijden of activiteiten. In Bij Bosshardt in Kanaleneiland geeft Ahmed met veel plezier zijn trainingen aan kinderen van 8 tot 14 jaar.
‘De Hollandse keuken is een makkie.’
Ahmed: ‘Ik heb een passie voor koken en voor mensen helpen. Het is mooi dat deze combinatie samenkomt in mijn vrijwilligerswerk. Om de week kook ik in Overvecht voor ouderen met verschillende nationaliteiten, onder wie ook Nederlandse mensen. Ik kook allerlei Arabische specialiteiten en dit valt in de smaak bij de ouderen. De enthousiaste reacties en blije gezichten geven mij een speciaal gevoel. Het is leuk dat mensen nieuwsgierig zijn naar mijn afkomst en achtergrond. Mijn specialiteiten zijn falafel en hummus. Maar ook de Nederlandse keuken is echt heel makkelijk voor mij! Pompoensoep is mijn favoriet.’
Verbindende schakel
Ahmed werkt tevens als vrijwilliger bij het AZC, onder begeleiding van Vrijwilligerscentrale Utrecht. Hij tolkt tussen de nieuwkomers en mensen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ahmed: ‘Deze organisatie is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers en begeleidt hen naar een toekomst in Nederland of het land van herkomst. De Vrijwilligerscentrale ondersteunt hierbij door het aanbieden van klussen. Door het doen van vrijwilligerswerk op verschillende plekken in de stad kunnen mensen kennismaken met de Nederlandse samenleving: fietsen repareren, werken in de tuin of een kookactiviteit… het aanbod verandert regelmatig.
Soms spreken mensen geen Engels, alleen hun moedertaal. Ik vind het fijn als ik kan helpen door te vertalen voor beide partijen. Ik kan me verplaatsen in de mensen en kan ze goed op weg helpen door mijn eigen ervaringen. Ik ga ook wel eens mee als klussenbegeleider en motiveer mensen om deel te nemen aan de activiteiten. Ik kan goed overbrengen hoe belangrijk vrijwilligerswerk is voor vluchtelingen. Het geeft me veel voldoening. Ik voel me gewaardeerd door mijn belangrijke rol.’
Ahmed heeft gelukkig genoeg tijd over voor zijn eigen vrijwilligerswerk en heeft zich als doel gesteld: Maxima ontmoeten! Het liefst een keer wanneer hij zijn kookkunsten toont. Wie weet…
Interview: Yvette Serton
Foto’s: VC Utrecht/ Iris Zoric