‘Ik heb van mijn hobby mijn vrijwilligerswerk gemaakt’

Bert van Lienden (61 jaar) is een echte Utrechter. Geboren en getogen in Ondiep, woont hij er nog steeds met veel plezier. Geen wonder dat het vrijwilligerswerk van Bert zich vooral in deze buurt afspeelt. Misschien ken je hem wel van zijn werk als verslaggever.

 

Ondiep TV

 

Bert is al 34 jaar gelukkig gehuwd, heeft twee dochters en drie kleinkinderen. Sinds augustus 2017 is hij projectondersteuner bij de Koninklijke Marechaussee. Ondanks zijn drukke bestaan, maakt hij graag tijd voor zijn onbetaalde bijbaan bij Ondiep TV.

 

Bert: ‘Je kunt wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Vroeger filmde ik al veel, sprak ik filmpjes in en deed ik radio-interviews voor RTV Stichtse Vecht. Praten gaat me makkelijk af, zowel voor als achter de camera. Toen ik een advertentie in het Stadsblad zag staan “Verslaggevers Ondiep TV gevraagd”, heb ik me direct aangemeld. En zodoende zit ik hier alweer acht jaar.

 

Imago van de wijk

 

We maken items over wat er zoal speelt in de wijk. Heel laagdrempelig en herkenbaar. Uit de reacties op straat en onderzoek blijkt dat we goed worden bekeken. Samen met een professionele cameraman maak ik gemiddeld een item per week, van zo’n 4,5 minuut. Het kost ons ongeveer een uur om het item te draaien. De cameraman monteert het vervolgens.

 

We bedenken de meeste items zelf. Zo hebben we al eens iets met de burgemeester gedaan en met de Voedselbank. Zowel Wesley als Rodney Sneijder heb ik geïnterviewd, want die komen hier natuurlijk vandaan. Ik vind het belangrijk dat de wijk goed wordt belicht. In 2007 kwam Ondiep slecht in het nieuws: een agent had een bewoner neergeschoten. Het negatieve imago van Ondiep staat me erg tegen. Ik ben blij dat ik actief iets kan doen om dat beeld te veranderen.

 

Extra klussen

 

Door mijn werk als verslaggever word ik regelmatig aangesproken. Het levert me ook andere klussen op, zoals de presentatie van de Volksopera drie jaar geleden. In deze opera wordt de geschiedenis van de wijk verteld en bezongen. De opera werd opgevoerd op de Plantage, met tribuneplaatsen voor duizend mensen.

 

Vanuit de Volksopera ontstond zangvereniging de Ondiepse Kanaries, waar ik tot februari 2018 voorzitter van ben geweest.’ Een andere leuke bijkomstigheid was het helpen van een journalist van de Volkskrant: ‘Hij benaderde me via Ondiep TV en wilde een verhaal schrijven over Wesley Sneijder en over de wijk voor het boek “Veld 1”. Daar heb ik hem mee geholpen. Het zijn leuke extra’s die uit mijn vrijwilligerswerk voortkomen.’

 

FC Utrecht

 

Bert is ook al jaren vrijwilliger bij FC Utrecht. Hij verzorgt rondleidingen in het stadion en op wedstrijddagen begeleidt hij verjaardagsfeesten. ‘Een keer per twee weken geef ik een rondleiding aan diverse groepen, van kinderen tot bedrijven. Hier krijg ik een kleine vergoeding voor; op deze manier verdien ik mijn seizoenkaart terug.

 

Ik blijf mijn vrijwilligerswerk zo lang mogelijk doen. Het is belangrijk dat je, zoals ik, je vrijwilligerswerk echt leuk vindt.’

 

Interview: Anne Wagemaker
Foto’s: VC Utrecht/Iris Zoric

 

Slide Anything shortcode error: A valid ID has not been provided