‘Iets doen voor de gemeenschap waar je deel van uitmaakt, dat vind ik heel belangrijk’

Al vanaf de oprichting veertien jaar geleden is Caroline van der Riet een betrokken en enthousiaste kracht voor Huize Agnes. Per toeval ontmoet zij de oprichtster, die op dat moment alleen nog met een idee rondliep. Samen met drie andere power-vrouwen maakt Caroline nu deel uit van het bestuur. Huize Agnes is een opvanghuis voor on-gedocumenteerde vrouwen en kinderen.

 

Caroline: ‘Vanuit het gezin waarin ik ben opgegroeid was het heel normaal om iets te doen. Ik ben geboren in een klein dorp in Oost-Brabant. Mijn vader was echt een gemeenschapsman. Hij zat in het schoolbestuur en in organisatiecomités. Hij is nu 88 jaar en nog actief bij de heemkunde.

 

Vrijwilligerswerk is altijd onderdeel van mijn leven geweest, in verschillende vormen. Ik vind dat je iets mag doen voor de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt. Iedereen moet werken, maar dat is heel erg voor jezelf, je gezin of je naaste. Ik vind het belangrijk om iets te doen voor een ander. Ook vind het ik leuk om betrokken te zijn bij verschillende onderdelen van de maatschappij.

 

Het leukste aan vrijwilligerswerk vind ik het leren kennen van nieuwe mensen en de voldoening die ik eruit haal. Toen ik in mijn nieuwe wijk kwam wonen, kende ik niemand. Vroeger, door de kinderen, leerde ik sneller nieuwe mensen kennen. Nu moest ik dat zelf doen en heb ik me aangesloten bij de zanggroep in de buurt; dat was ontzettend leuk!

 

Mijn betaalde werkzaamheden liggen in de financiële sector, maar ik vind het ontzettend belangrijk om ook de mens achter de cijfers te leren kennen. Met mensen in contact zijn is iets wat mij heel erg ligt, wat ik erg leuk vind. Vandaar dat ik penningmeester ben bij Huize Agnes.

 

Mijn tip voor mensen die nog zoekende zijn in het vrijwilligerswerk? Probeer het eens! Wees niet bang en ga iets doen wat je al leuk vindt, bijvoorbeeld in het verlengde van een hobby. Of ga juist een heel andere kant op. Vrijwilligerswerk is heel laagdrempelig; je kunt iets doen wat helemaal bij je past. Laat je verrassen!’

 

Interview en foto’s door: VC Utrecht/Leonie Bello