Ivon Hogendoorn (35) woont in Utrecht en werkt fulltime met veel plezier en passie als IC verpleegkundige in het UMC Utrecht. Naast haar uitdagende baan wilde ze graag ook nog een maatschappelijke bijdrage leveren. Ze kwam terecht bij het Stadshospice Utrecht waar ze net een paar maanden actief is, maar al helemaal thuis en op haar plek! Als vrijwilliger zorgt ze met hart en ziel voor mensen in hun laatste levensfase. ‘Alle opsmuk valt weg. Het contact met de mensen is heel oprecht, puur, mooi en kwetsbaar,’ vertelt Ivon.
Eigen ervaring
Vorig jaar augustus overleed haar moeder, de laatste twee maanden verzorgde Ivon haar thuis. Ze is dankbaar dat ze dit heeft kunnen doen en kijkt er met een mooi gevoel op terug. Maar in die periode heeft ze ook ervaren hoe lastig het is om de juiste hulp te krijgen en hoeveel behoefte er is aan goede zorg in de laatste levensfase. Ivon besloot daarom om vrijwilligerswerk te gaan doen in een hospice en ging op zoek naar een hospice in de buurt. Dat vond ze: in het Stadshospice Utrecht in een huis aan de Kanaalstraat is plaats voor vier ernstig zieke mensen. Zij kunnen of willen niet thuis sterven. Bij het hospice kunnen ze de laatste fase van hun leven veilig en vertrouwd doorbrengen. ‘Voordat ik aan de slag kon als vrijwilliger kreeg ik een introductiegesprek en een rondleiding. Daarna volgden vijf inwerkdiensten door verschillende vrijwilligers, die allemaal deel uitmaken van het hechte en toegewijde team. Je wordt op deze manier voorzichtig meegenomen en het is meteen een manier om te kijken of de tijdsinvestering binnen je leven past. Eenmaal aan de slag krijg je ook nog regelmatig scholing (o.a. 2daagse scholing in een klooster). Dat vind ik heel prettig, je ontmoet ook andere vrijwilligers dat maakt het leuk!
Het voelt als thuis komen
Het ‘vrijwilligen’ geeft Ivon bezinning en voldoening. ‘De locatie in de prachtige pastorie geeft mij een gevoel van thuiskomen. Het hechte team: de vrijwilligers, coördinatoren en directrice geven mij het gevoel van familie en steun voor elkaar. Verpleegkundigen en huisartsen zijn betrokken bij de medische zorg, als vrijwilliger vervul je een andere zorgvraag ‘Luisteren en er zijn’ en dat vind ik mooi. Als vrijwilliger ontlast je ook de naasten van de gasten. Je bent een tussenpersoon in de communicatie en een luisterend oor. De confrontatie met eindigheid van het leven maakt heel duidelijk wat echt belangrijk is. Het geeft mij iedere keer weer helderheid en juiste perspectieven en prioriteiten in het leven. We kunnen ons druk maken over het weer, of dingen die op het werk niet lopen zoals we willen. Maar waar het uiteindelijk om gaat is aandacht voor elkaar!’
Bijzondere momenten
Ivon vertelt: ‘Het contact met de gasten is puur en oprecht. Laatst wilde een heer graag in de tuinkamer verblijven. Toen ik hem vroeg waarom hij speciaal op deze kamer wilde zijn, antwoordde hij: “Omdat ik zo dichter bij mijn vrouw ben”. Zijn vrouw bleek daar een aantal jaar eerder ook te zijn overleden. Dat zijn de momenten waarop je wel even moet slikken!’ Ivon heeft door haar werk op de IC leren omgaan met sterfgevallen. ‘Maar op de IC komen mensen niet om te sterven, hier weet je dat ze gaan. Het is af en toe confronterend, maar in mijn rol als vrijwilliger vind ik het mooi dat ik kan ontzorgen en er kan zijn voor de gasten en hun naasten’.
Voldoening
Het is fijn om vrijwilliger te zijn bij Hospice en het voelt als een waardevolle bijdrage. Ook jij kan een luisterend oor bieden!’ Past het hospice niet bij je? Er is ook een mogelijkheid als thuis zorg vrijwilliger.
Veel mensen sterven het liefst thuis, in hun vertrouwde omgeving. Voor hun dierbaren kan de periode – naast waardevol – ook best zwaar zijn. Voor mantelzorgers is het fijn om de dagelijkse zorg (even) te delen of uit handen te geven. Ook voor degene die stervende is, kan het luisterende oor – of juist de stille nabijheid – van een vrijwilliger een welkome afwisseling zijn.
TIP: Laatst heb ik deelgenomen aan een Workshop bij VC Utrecht ‘Omgaan met weerstand’ Het was inspirerend en leuk om vrijwilligers te spreken uit een ander werkveld!
Interview: VC Utrecht – Yvette Serton
Foto’s: MediaMakers – Lucy Nieuwdorp