‘Door vrijwilligerswerk word je zelfverzekerder op meer gebieden dan alleen taal’

Ahmad Osman (37 jaar) is van Sudanese afkomst en kwam in 2015 naar Nederland. Hij verbleef drie maanden in het AZC en woont nu in Utrecht.

 

Ahmad heeft geneeskunde gestudeerd in Sudan. Hier in Nederland gaat hij naar school om Nederlands te leren en succesvol in te burgeren. Ook volgt hij lessen om de Engelse taal te leren. Vrijwilligerswerk is Ahmad niet onbekend. Hij deed dit al in zijn land van herkomst. Voornamelijk tijdens vakanties zette hij zich in als vrijwilliger bij centra voor kinderen met ondervoeding.

 

Nieuwe Utrechters

Ahmad kwam in contact met Noortje van der Meer van Vrijwilligerscentrale Utrecht. Noortje vertelt: ‘Ahmad is een mooi voorbeeld voor het project nieuwe Utrechters. Een project waarbij asielzoekers en statushouders aan de slag gaan als vrijwilliger bij maatschappelijke organisaties.

Er wordt nauwkeurig geselecteerd. Afhankelijk van de wensen, de beschikbaarheid en het taalniveau kan een nieuwe Utrechter deelnemen aan een van de praktische klussen, zoals: werken in de tuin, koken, schilderen, activiteiten met ouderen en helpen bij festivals. Als een nieuwe Utrechter al wat beter Nederlands spreekt, kan hij of zij ook op reguliere basis vrijwilligerswerk gaan doen bij een maatschappelijke organisatie. Belangrijk is dat er Nederlands sprekende medewerkers of vrijwilligers van de organisatie zijn, die samenwerken en in gesprek gaan met de nieuwe Utrechters.

 

Tijdens een kennismakingsgesprek met Ahmad hebben we zijn dromen besproken. Door zijn medische achtergrond wilde hij het liefst in die hoek aan de slag met vrijwilligerswerk. En dat is gelukt! Inmiddels is hij bijna een halfjaar actief als vrijwilliger bij De Hoogstraat Revalidatie.’

 

Gemotiveerde vrijwilliger

Ahmad houdt zich bezig met de maaltijdverzorging voor mensen die aan het revalideren zijn. Hij heeft plezier in zijn vrijwilligerswerk: tafels dekken en weer afruimen doet hij met liefde. Het geeft hem voldoening om mensen te helpen.

 

Ahmad: ‘Het biedt structuur en het gevoel van zinvol bezig zijn. Ik voel me thuis en het is fijn om onder de mensen te zijn. Ik ontmoet en spreek veel nieuwe mensen met verschillende achtergronden en leeftijden, waardoor mijn Nederlandse taal is verbeterd. De mensen zijn vriendelijk en ik voel me gewaardeerd. Ik ben blij dat ik kan helpen.’

 

Ook de Hoogstraat Revalidatie is erg blij met zo’n gemotiveerde vrijwilliger als Ahmad. Anne Merkies, vrijwilligerscoördinator: ‘Ahmads wekelijkse inzet is een aanwinst voor zowel onze revalidanten die in het restaurant eten als voor de medewerkers. Hij is heel vriendelijk, altijd enthousiast en zeer behulpzaam. Ahmad hoort er helemaal bij.’

Noortje van VC Utrecht en Ahmad houden contact op afstand en bespreken hoe het gaat. Noortje polst ook met enige regelmaat bij de organisatie hoe het vrijwilligerswerk verloopt.

 

CV

Vrijwilligerswerk wordt tegenwoordig breed uitgemeten op CV’s van mensen die een baan willen vinden, zeker door starters. Maar het is ook een stukje persoonlijke ontwikkeling: vrijwilligers krijgen een breder beeld van de wereld waarin we leven en vergroten de empathie en het begrip voor anderen in onze samenleving. Ook Ahmad is blij met zijn vrijwilligerswerk, dat hij met trots kan vermelden op zijn CV.

 

Nederlandse taal

Ahmad is regelmatig in de bibliotheek te vinden. Hij leest graag de krant, boeken of tijdschriften, zowel in het Engels als Nederlands. Ahmad: ‘Er hangt een fijne sfeer en het is voor mij een manier om nieuwe mensen te ontmoeten.’ Ook gaat hij wekelijks naar het Taalcafé in Overvecht, waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten en oefenen met de Nederlandse taal met behulp van taalspelletjes en spreekkaarten.

 

Ontmoeting en inburgering

Voor de mensen die nog zoekende zijn naar vrijwilligerswerk heeft Ahmad een duidelijk advies: ‘Blijf niet stil zitten, ga er zelf op uit of maak een afspraak met de Vrijwilligerscentrale. Door vrijwilligerswerk word je zelfverzekerder op meer gebieden dan taal alleen.
Het is ook een makkelijke manier om Nederlandse mensen te ontmoeten en om de samenleving beter te leren kennen.’

 

Interview: Yvette Serton VC Utrecht
Foto’s: VC Utrecht/ Ellen Rietman